Koruna oslabila na 25,44 Kč/EUR a 16,12 Kč/USD

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Česká měna oslabila kvůli oznámenému záměru ČNB zabránit jejímu dalšímu posilování. Krátce po 16:00 SEČ byla o 29 haléřů slabší k euru na hodnotě 25,44 Kč/EUR a o 17 haléřů slabší k dolaru na 16,12 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl dnes uvedl, že centrální banka navrhuje zmrazit příjmy z privatizace nebo alespoň nekonvertovat je na trhu, nepouštět fondy z Evropské unie na trh a nevydávat dluhopisy denominované v euru. Důsledkem všech uvedených návrhů by podle něho bylo, že by trh nebyl tak zaplaven eury a spekulace na posilování koruny z uvedených titulů by měly pominout.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka ČNB tak vysílá signál, že je připravena s neadekvátně silnou korunou něco dělat. "V odpoledních hodinách pak ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že chce předložit vládě dohodu s ČNB o zamezení tlaků na posilování koruny. Na to koruna reagovala dalším oslabením," uvedl.

Okolní regionální měny však takovýto vývoj nezaznamenaly, polský zlotý a maďarský forint dnes proti euru dokonce posilovaly, dodal Vejmělek.

Americký dolar se v pondělí propadl pod hladinu 1,59 a následně pak zkorigoval do pásma 1,57 až 1,58 USD/EUR, kde zatím zůstává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK