Americké akcie před rozhodnutím Fedu výrazně zpevňují

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Akcie na amerických trzích dopoledne výrazně zpevnily a značný zájem byl především o finanční instituce. Právě ty ale v minulých dnech nejvíce oslabily, především kvůli problémům banky Bear Stearns. Investoři nyní vyčkávají na večerní komentář centrální banky (Fed), od které se očekává razantní snížení úrokových sazeb.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.230 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 2,2 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil o 2,5 procenta na 1308 bodů a podobně index Nasdaq Composite si připsal 2,1 procenta na 2223 bodů.

Ke zlepšení nálady přispěly relativně dobré výsledky hospodaření bank Goldman Sachs a Lehman Brothers. Jejich výsledkové zprávy pomohly vrátit na trh důvěru, které hodně ublížily právě okolnosti kolem Bear Stearns. Ta patřila k nejstarším a respektovaným bankám na Wall Street, nyní ji ale za pouhé dva dolary na akcii má převzít konkurenční JPMorgan Chase.

"Dnešek je dnem dobrých zpráv. Výsledky Goldmanu i Lehmanu byly lepší, než se předpokládalo a právě teď je hlavním tématem to, že výsledky nebyly tak špatné, jak mohly být," řekl dealer společnosti OakBrook Investments Giri Cherukuri.

Zatím ale není jisté, zda JPMorgan banku Bear Stearns opravdu získá. Akcie na dva dolary, což by měla být kupní cena, totiž zatím neklesly a i během dnešního dopoledne pokračovaly ve snižování mohutných pondělních ztrát. Během dopoledne akcie zpevnily asi o 65 procent v naději, že banka přiláká další zájemce.

Měnový výbor Fedu dnes projednává měnovou politiku a předpokládá se, že ji opět výrazně uvolní. Fed zcela nečekaně o víkendu snížil diskontní sazbu, za kterou půjčuje peníze komerčním bankám a dnes zřejmě sáhne i ke snížení základního úroku. Ten je nyní na třech procentech, podle analytiků by ale mohl klesnout až na dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK