Cena ropy před rozhodnutím Fedu o sazbách stoupla na 108 USD

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Cena ropy opět oživila. Ropu žene vzhůru dnešní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Všeobecně se čeká, že Fed dnes opět sníží úrokové sazby, což povede k poklesu dolaru a podnítí zájem investorů o ropu.

V 17:17 SEČ cena lehké americké ropy stoupla o 2,32 dolaru na 108 dolarů za barel. V pondělí cena po výstupu na nový rekord 111,80 USD nakonec klesla o více než čtyři procenta, což byl nejvyšší jednodenní pokles ceny za více než sedm měsíců. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu zdražila o 2,89 dolaru na 104,64 USD za barel.

Trhy očekávají, že Fed na dnešním zasedání sníží náklady na úvěry, které nyní činí tři procenta, aby ochránil americkou ekonomiku před negativním vlivem krize na finančních trzích. Obavy z recese v posledních měsících vedly k prudkému poklesu dolaru a podpořily ceny ropy a dalších komodit, které se obchodují v dolarech, přestože případný pokles ekonomiky by snížil i poptávku po komoditách.

Další vývoj cen ropy by podle analytiků mohl ovlivnit současný prudký propad cen rafinovaných produktů, protože pro rafinerie se tak stává přeměna ropy na pohonné hmoty mnohem méně zisková. Cena benzinu na trzích v pondělí klesla o více než šest procent a zisková marže se tak dostala do negativního teritoria.

Trhy se nyní soustředí také na středeční zprávu o vývoji zásob ropy a ropných produktů v USA. Podle analytiků dotazovaných agenturou Reuters v minulém týdnu zásoby benzinu zřejmě klesly o 300.000 barelů, zásoby ropy však stouply o 2,4 milionu barelů. Zásoby benzinu v USA jsou nyní nejvyšší za 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK