Soud potvrdil, že PPFI získala podíl v Ingosstrachu legálně

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Skupina PPF Investments (PPFI), která spravuje také peníze českého miliardáře Petra Kellnera, získala podíl v druhé největší ruské pojišťovně Ingosstrach zákonným způsobem. Rozhodl tak ruský odvolací soud. Potvrdil tím legálnost transakce, při níž kyperská společnost Durbe Ltd, která je součástí PPFI, ovládla 38,46 procenta Ingosstrachu. Zároveň odmítl odvolání Ingosstrachu proti únorovému rozhodnutí moskevského Arbitrážního soudu. Oznámil to mluvčí PPFI Jan Piskáček.

"Vítáme toto rozhodnutí soudu. Je to další důkaz toho, že jsme zákonnými majiteli akcií Ingosstrachu. Věříme, že po tomto rozhodnutí ustanou pokusy managementu Ingosstrachu pomlouvat významné minoritní akcionáře pojišťovny," uvedl mluvčí.

Durbe získala kontrolu nad společnostmi Investicionnaja iniciativa, Novyj kapital a Vega, které ovládají v souhrnu 38,46 procenta Ingosstrachu, díky transakci s podnikatelem Alexandrem Mamutem. Obchod schválil ruský antimonopolní úřad FAS. Ingosstrach transakci napadl u moskevského Arbitrážního soudu koncem loňského roku, požadoval uznání její nezákonnosti.

PPFI vede s Ingosstrachem v Rusku i další soudní spory. PPFI se u moskevského arbitrážního soudu snaží za nezákonné prohlásit rozhodnutí valné hromady pojišťovny z října minulého roku. Tehdy bylo - údajně bez vědomí PPFI - rozhodnuto o navýšení základního jmění firmy. Skupina Bazovyj Element (Basic Element) ruského miliardáře Olega Děripasky se podle PPFI takovým postupem snažila rozmělnit podíl menšinového akcionáře a vyšachovat jej tak z rozhodování. Soudní jednání bylo v pondělí přerušeno do středy.

V jiném sporu PPFI soudně napadla další rozhodnutí valné hromady, podle kterého musí ve správní radě Ingosstrachu sedět jen ruští občané s tříletou praxí v pojišťovnictví.

Děripaska i vedení pojišťovny Ingosstrach dává otevřeně najevo, že si PPFI jako minoritního akcionáře nepřejí. Bazovyj Element zveřejnil prohlášení, že je za "spravedlivou cenu" ochoten podíl PPFI vykoupit.

PPF Investments je nezávislá mezinárodní skupina pro oblast soukromých investic registrovaná na Jersey. Podle informací médií skupinu vlastní bývalý manažer PPF Tomáš Brzobohatý, minoritními akcionáři jsou majitelé PPF Petr Kellner a Jiří Šmejc. PPFI se zaměřuje na ekonomiky přechodného období v regionu střední a východní Evropy a Asie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK