Alitalia možná bude muset propustit až 5000 lidí

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 18. března (ČTK) - Prodej italské letecké společnosti Alitalia se zřejmě neobejde bez velkého propouštění. Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM, která Alitalii převezme, patrně nebude schopna převzít více než 2700 z celkového počtu 7600 členů pozemního personálu v Alitalii. Řekl to zástupce odborové organizace Filt-Cigl.

Alitalia zaměstnává pozemní personál ve společnosti AZ Servizi a nový majitel už avizoval, že z této divize převezme jen část zaměstnanců. Kolem 3300 pracovníků bude přeloženo na práci ve vzduchu, Air France-KLM nicméně i tak předpokládá, že zhruba 650 lidí o práci přijde.

V rámci podmínek dohody se zvýší podíl, který má v divizi státní holding Fintecna. Ten drží asi 49 procent akcií, ale jeho podíl by se měl zvýšit na 80 procent. To podle agentury Reuters naznačuje, že Alitalia už nebude mít nad touto divizí kontrolu.

Akcie Alitalie mezitím pokračovaly v poklesu a jen za dnešek si odepsaly 31 procent hodnoty. Dostaly se tak na 0,2695 eura. Akcie klesají už delší dobu, pokles ale urychlily v pondělí, čímž reagovaly na víkendovou dohodu o prodeji Alitalie. Air France-KLM totiž nabízí méně peněz než se počítalo na finančních trzích.

Nabídka převzetí ohodnocuje Alitalii sotva na 139 milionů eur (asi 3,5 miliardy Kč). Alitalia ale ztrácí asi milion eur denně a na konci ledna jí hotovostní rezervy klesly na 282 milionů eur. Proti konci prosince to byl pokles o dalších skoro 25 procent.

Šéf Air France-KLM Jean-Cyril Spinetta dnes v ústředí Alitalie na okraji Říma jednal se zástupci odborů. Návrh převzetí podniku musí schválit všech devět odborových organizací, které v Alitalii působí.

Spinetta řekl, že cílem jeho podniku je přesvědčit se, zda je možné spolu s personálem Alitalie vybudovat velkou skupinu světového formátu. "S vaším přičiněním bude Alitalia moci znovu objevit svůj ziskový potenciál," řekl Spinetta.

Před sídlem Alitalie se sešlo několik set zaměstnanců, aby protestovali proti podmínkám prodeje firmy. Střetli se přitom s policií a podle agentury Ansa byl minimálně jeden člověk lehce zraněn. Většina odborových předáků kritizuje, že součástí navrhovaného prodeje je také snížení počtu zaměstnanců o 1600 lidí. Odbory chtějí mít na jednání větší vliv.

Italská vláda návrh prodeje Alitalie podpořila a uvedla, že pokud se neobjeví lepší nabídka, svých 49,9 procenta akcií prodá právě společnosti Air France-KLM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK