Americké akcie po razantním snížení úroků výrazně zpevnily

18.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Americké akcie výrazně zpevnily a k růstu jim pomohlo především snížení úrokových sazeb. To sice nebylo tak výrazné, jak se analytici zpočátku domnívali, později ale převládl názor, že i snížení o tři čtvrtě procentního bodu může být dostatečné. Indexy tak zpevnily nejvýrazněji za více než pět let a k silnému růstu se vrátil také dolar.

Dow Jonesův index vzrostl o 420,41 bodu a den uzavřel vyšší o 3,51 procenta na hodnotě 12.392,66 bodu. Širší index S&P 500 si připsal dokonce 4,24 procenta na 1330,74 bodu a podobně index Nasdaq Composite vzrostl o 4,19 procenta 2268,26 bodu.

Fed snížil základní úrok na 2,25 procenta, což je nejméně od února 2005. Většina analytiků se domnívala, že sazba klesne o celý procentní bod na rovná dvě procenta. I tak ale zásah Fedu pomohl k růstu především finančním institucím, které v minulých dnech nejvíce klesaly.

Index S&P finančních institucí vzrostl zhruba o sedm procent, částečně i díky relativně dobrým hospodářským výsledkům investičních bank Lehman Bros a Goldman Sachs.

Analytici ale nejsou zajedno v tom, zda dosavadní zásah Fedu stačí k tomu, aby se na akciové trhy vrátila lepší nálada. "Prostor k růstu se rychle vyčerpá," předpokládá šéf investiční společnosti Business Valuation Center Robert Weidemer. Stabilizace se podle něj nemusí dostavit i několik týdnů nebo měsíců. Mezitím může přijít další šok.

Pozornost k sobě znovu poutaly akcie banky Bear Stearns, která patrně skončí v rukou konkurenční banky JPMorgan Chase & Co. Sílí ale také spekulace, že se objeví jiná nabídka za vyšší cenu. Proto dnes akcie banky v jednu chvíli zpevnily téměř o 80 procent a dostaly se na 8,50 USD. Zisky ale později zredukovaly na 23 procent, takže závěrečný kurz činil 5,91 USD. Akcie nicméně v růstu pokračovaly i v elektronických systémech po skončení obchodování.

Na devizovém trhu dolar po rozhodnutí Fedu nejprve zredukoval zisky vůči jenu, zatímco k euru je zvýšil. Později ale začal růst i vůči japonské měně. Do konce obchodování dolar už pouze sílil a vůči jenu zpevnil zhruba o dvě procenta. To je nejvíce za téměř čtyři roky.

V závěru obchodování se dolar vůči euru prodával v kurzu 1,5633 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,5747 USD, kde byl v pondělí. Vůči japonskému jenu vzrostl na 99,51 z 97,34 JPY, a podobně euro vůči jenu vystoupilo na 155,59 z předchozího kurzu 153,33 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK