HN: Za automaty na teplé nápoje se loni utržilo 1,65 mld. Kč

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Celkový obrat firem, které v tuzemsku prodávají a pronajímají automaty na teplé nápoje, dosáhl v loňském roce 1,651 miliardy korun. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na Českou vendingovou asociaci, která sdružuje firmy z oboru. Takových společností je v Česku kolem šedesátky.

Vendingové firmy v tuzemsku provozují 11.229 automatů na teplé nápoje. "Obecně největší zájem o automaty mají průmyslové podniky a nemocnice," řekl deníku ředitel asociace Karel Cvejn. Správu a chod automatů většinou zajišťuje sám nájemce.

Nejvýznamnějším hráčem v oboru je společnost Delikomat, která ovládá přibližně 30 procent tuzemského trhu s nápojovými automaty. Významné zastoupení má i česká firma Café Jordán, rakouský Wittenborg a česká divize Sara Lee Czech Republic.

Náklady na jeden teplý nápoj z automatu se po započtení všech výdajů pohybují okolo pěti korun. "Zisk na jednom prodaném kelímku můžete mít tak od pěti do sedmi korun," řekl HN Petr Musil ze společnosti Wittenborg.

V posledních třech letech roste mezi podnikateli zájem také o automaty na potraviny. "Nárůst zájmu je zhruba 20procentní. Ačkoli nikdo moc neočekával, že se automaty s potravinami uchytnou, došlo k tomu," řekl deníku majitel vendingové společnosti Primo Milan Kuhnel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK