Japonské akcie dnes posílily

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. března (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily. Smazaly však část předchozích zisků, protože další růst trhu zbrzdily pokračující obavy o globální finanční systém. Dařilo se však vývozcům, v čele s automobilkou Toyota Motor, které podpořil předchozí mírný pokles jenu. Index Nikkei stoupl o 296,28 bodu, tedy 2,5 procenta, a uzavřel na 12.260,44 bodu. Během dne index zpevnil až o 3,4 procenta.

Finanční společnosti, které v letošním roce převážně ztrácejí, dnes oživily. Pomohlo jim snížení úrokových sazeb v USA, a také zprávy o hospodaření investičních bank Goldman Sachs a Lehman Brothers. Zisk bank sice klesl o více než polovinu, byl však mnohem lepší, než čekali analytici.

Centrální banka USA (Fed) v úterý snížila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Snížení sice bylo nižší, než většina analytiků předpokládala, následovalo však po dalších nouzových opatřeních, která mají zastavit šíření finanční krize.

Dolar dnes v Asii v reakci na zprávu Fedu oslaboval. Vůči jenu se mu sice podařilo během dne dostat nad psychologicky důležitou hranici 100 JPY, to však však způsobilo, že místní vývozci začali prodávat dolary a investoři se rozhodli vybírat zisky, a měna tak opět oslabila. Objem obchodování byl nízký, protože podle analytiků investoři zatím vyčkávají, na jaké úrovni se nakonec dolar stabilizuje.

V závěru obchodování dolar k jenu oslabil o 0,8 procenta na 99,20 JPY, když během dne se vyšplhal až na 100,45 JPY. Předchozí den dolar vůči jenu posílil o 2,6 procenta, naopak v pondělí se propadl až na 95,77 JPY, což byla nejnižší hodnota za 13 let. Euro vůči dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,5704 JPY. Euro k jenu se obchodovalo za 155,53 JPY a kurz se tak ve srovnání s úterním newyorským závěrem téměř nezměnil, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK