Akcie v Evropě zahájily obchodování růstem

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. března (ČTK) - Ceny akcií na evropských trzích zahájily dnešní obchodování růstem, o který se postaralo hlavně úterní snížení úrokových sazeb v USA. Růst ale akciím dlouho nevydržel a už kolem 10:00 se hlavní index ponořil do ztrát. Za nimi je hlavně tlak na prodej akcií bank, převážně v Británii.

Panevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení zpevnil zhruba o jedno procento na 1255 bodů. Pomohly například akcie francouzské banky BNP Paribas, která uvedla, že nebude usilovat o svého domácího rivala Société Générale. Díky tomu akcie BNP Paribas zpevnily asi o sedm procent. Později se ale dostavil zvrat.

Kolem 10:00 SEČ se index pohyboval kolem 1238 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,4 procenta. "Jazyk, který Fed použil, byl poměrně opatrný. Myslím, že většina lidí se domnívá, že na těchto úrovních ještě nejsme z nejhoršího venku," podotkl jeden z obchodníků na burze v Londýně. Fed mimo jiné upozornil na trvající riziko inflace a další problémy.

Americká centrální banka (Fed) v úterý snížila základní úrok o tři čtvrtě procentního bodu na 2,25 procenta. Bylo to sice méně, než očekávala většina analytiků, i tak to ale trh vyhodnotil jako příznivou zprávu. K růstu přispěly i relativně dobré výsledky investičních bank Goldman Sachs a Lehman Brothers.

Proti proudu šly akcie některých technologických společností a například Ericsson ztrácel asi pět procent. Na vině je společný podnik Sony Ericsson a jeho sdělení, že slabší růst na evropských trzích nepříznivě ovlivní výsledky hospodaření za první čtvrtletí.

Asi po hodině obchodování zasáhla trh vlna výprodeje bankovních titulů a mezi obchodníky znovu zavládly obavy z nepříznivých dopadů slabé likvidity. Na to nejvíce doplatily akcie britských bank v čele s ústavem HBOS, jehož akcie ztratily až 17 procent hodnoty. Royal Bank of Scotland si odepsala přes tři procenta a Barclays více než dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK