BNP Paribas neučiní nabídku na konkurenční Société Générale

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. března (ČTK) - Největší francouzská banka BNP Paribas nekoupí svého konkurenta Société Générale, který je považován za žhavý objekt k převzetí kvůli svým finančním problémům. BNP na konci ledna uvedla, že studuje možnosti nabídky, avšak podle dnešního prohlášení se rozhodla od tohoto záměru ustoupit. Société Générale vlastní v Česku Komerční banku.

BNP neupřesnila, co ji k rozhodnutí vedlo, pouze uvedla, že podmínky ke spojení nebyly vhodné. Zdroj blízký situaci dnes agentuře Reuters řekl, že BNP se nedokázala dohodnout se Société Générale na přátelském převzetí a nechtěla učinit nepřátelskou nabídku.

Société Générale v lednu šokovala finanční trhy oznámením, že nepovolené transakce jejího makléře jí způsobily ztrátu téměř pět miliard eur (127,3 miliardy Kč). Interní vyšetřování jednoho z největších obchodních skandálů v zemi ukázalo, že v bance dobře nefungovaly kontrolní mechanismy. V únoru banka přiznala, že je nucena odepsat celkem 2,9 miliardy eur v souvislosti s krizí na finančních trzích.

Předchozí naděje na možné převzetí podpořily akcie Société Générale, které po odhalení skandálu a rekordní ztráty 3,35 miliardy eur za poslední loňské čtvrtletí prudce klesly. Na počátku tohoto měsíce se jiná francouzská banka Crédit Agricole vyjádřila, že sice letos neplánuje žádnou velkou akvizici, avšak bude monitorovat situaci kolem Société.

Podle zdroje přispěly k rozhodnutí BNP také současné nejisté podmínky na finančních trzích kvůli úvěrové krizi a vyšetřování obchodníka Jérôma Kerviela, který je údajně za ztráty zodpovědný. "Snažit se uzavřít takovou dohodu v současných tržních podmínkách je nemožné," uvedl zdroj. BNP se již jednou o Société neúspěšně ucházela v roce 1999.

BNP dodala, že má nyní dobrou pozici k dalšímu růstu a hodlá se zaměřit na své současné aktivity v oblasti drobného a investičního bankovnictví a správy majetku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK