Dow Jones přestane po 40 letech využívat zpravodajství AP

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Americká mediální společnost Dow Jones & Co, která vydává například prestižní ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), přestane po více než 40 letech využívat zpravodajství agentury AP. Dow Jones se tak rozhodl po tom, co AP začala za zpravodajství žádat více peněz, informovala agentura Reuters.

Divize Dow Jones Newswires tak bude zpravodajství místo AP přejímat od francouzské tiskové agentury Agence France-Presse (AFP). Dow Jones Newswires bude vydávat všeobecné a politické zpravodajství a předpokládá, že posílí redakci o nové zaměstnance. Dow Jones odebíral zpravodajství AP na základě smlouvy z roku 1967.

"Měli jsme pocit, že za využívání našeho servisu ve zpravodajství Dow Jones Newswires nedostáváme adekvátní kompenzaci. Se společností Dow Jones jsme to nedokázali vyřešit, a proto se naše cesty rozcházejí," oznámil Tom Brettingen, který má v AP na starosti plnění rozpočtu.

Majitelem společnosti Dow Jones & Co se před nedávnem stal konglomerát News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Ten za firmu zhruba před třemi měsíci zaplatil 5,6 miliardy dolarů (zhruba 90 miliard Kč). Dow Jones a AP se snažily o dohodu více než rok, a začaly tedy ještě předtím, než se na scéně objevil Murdoch.

Brettingen ani Dow Jones nechtěli říci, kolik agentura AP za zpravodajství inkasovala. Vyjadřovat se nechtěli ani k tomu, jaké zvýšení AP žádala. Deník WSJ nicméně bude zprávy agentury AP zveřejňovat i nadále, stejně jako on-line zpravodajský archiv Factiva, jehož majitelem je rovněž Dow Jones & Co.

Dow Jones oficiálně uvedl, že změny jsou součástí širší strategie firmy, jejímž cílem je investovat do vlastní globální sítě finančního zpravodajství. V interní zprávě zaměstnancům firmy se ale píše, že jednání s AP byla neúspěšná, a proto se je AP rozhodla ukončit. Dow Jones tak nyní začne stěhovat zaměstnance z kanceláří, o které se dělí s AP.

AP má sídlo v New Yorku a funguje na bázi společenství. Majitelem agentury je zhruba 1500 členů, kteří vydávají noviny a časopisy. AP nyní prochází restrukturalizací a provádí další změny s cílem expandovat na nové trhy. Smyslem těchto změn je posílit příjmy, které hlavně u reklamy v řadě členských novin klesají.

Dow Jones konkuruje na poli finančního zpravodajství britské společnosti Reuters Group, kterou nedávno koupila kanadská společnost Thomson. Reuters byl dlouholetým dodavatelem zpravodajství americké televizní stanici CNN, která jí však loni po zhruba 27 letech vypověděla smlouvu. CNN dál využívá zpravodajství agentury AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK