Energetici odstaví na osm dní první blok Temelína

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 19. března (ČTK) - Energetici dnes večer odstaví první blok Jaderné elektrárny Temelín. Mimo provoz má být osm dní. Technici při odstávce opraví vnitřní těsnění na jedné z částí kompenzátoru objemu. Ten reguluje tlak v primární části. Dnes to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Jde o preventivní opatření, dotáhneme těsnění elektroohříváku kompenzátoru objemu. Pokud bude těsnění nutné vyměnit, počítáme s prodloužením odstávky přibližně na dva týdny," uvedl mluvčí.

Blok obsluha odstaví ve 21:00. Druhého bloku se odstávka nedotkne. Během několikadenní pauzy energetici zkontrolují i ostatní elektroohříváky. "Většinu doby zabere odstavení, dochlazení a opětovné připojení bloku do sítě," podotkl mluvčí.

Období kolem Velikonoc si pracovníci ČEZ vybrali záměrně. Podle mluvčího se dá očekávat, že během svátků klesne odběr elektřiny. "Většina podniků nebude v provozu, zavřené jsou i školy," dodal.

Kompenzátor je ze dvou třetin zaplněn vodou, zbytek je pára. Tlak páry v horní části kompenzátoru reguluje tlak v primárním okruhu. Pokud klesne, zapínají se elektroohříváky ve spodní části kompenzátoru - celkem jich je 28.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK