Sněmovna prodloužila platnost některých povolení pro čerpání vod

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila poslaneckou novelu vodního zákona, která prodlužuje platnost původních povolení pro čerpání vod nebo vypouštění odpadních vod. Bude se to ale týkat jen těch, kdo si o nová povolení požádali včas před koncem loňského roku. Novela vznikla kvůli případům, kdy například obce nebo firmy do konce loňského roku řádně požádaly o nové povolení, ale úřad jim jej kvůli návalu žádostí nestačil včas vyřídit.

K 1. lednu totiž platnost původních povolení skončila. Novela má prodloužit jejich platnost do doby, než úřad vydá povolení nové. S předlohou souhlasil zemědělský výbor i vláda.

Pokud budou žadatelé od 2. ledna odebírat povrchové nebo podzemní vody a zároveň vypouštět odpadní vody bez platného povolení, hrozí jim pokuty. Jen za nedovolené vypouštění odpadních vod to může být až deset milionů korun. Sankce by se vztahovala i na čerpání vod.

Nedostatečná kapacita pro vyřizování vodoprávních žádostí však nemůže být podle tvůrců novely důvodem, aby odběratelé vod nesli sankce státu za to, co nezavinili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK