ČEZ hledá jaderné projekty v zahraničí

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Energetická skupina ČEZ hledá projekty výstavby jaderných elektráren v zahraničí. Největší zájem má o střední a jihovýchodní Evropu, řekli dnes novinářům představitelé firmy. Nedávno například společnost uspěla v tendru na strategického partnera při dostavbě elektrárny Černavoda v Rumunsku. V Česku blokuje další výstavbu odpor koaliční Strany zelených.

"Vnímáme současnou situaci na politické scéně, která není nakloněna rozvoji jaderné energetiky v ČR. Vláda neříká: odstavte jaderné elektrárny, provozujeme je dál. Ale kapacity, které máme, se snažíme uplatnit na zahraničních trzích," řekl ředitel sekce analýza výstavby JE ČEZ Ivo Kouklík.

ČEZ již uspěl v tendru o výstavbu 3. a 4. bloku rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Společnost je jedním ze šesti partnerů, kteří se výstavbě budou podílet. Ve společném podniku bude mít ČEZ patnáctiprocentní podíl, do projektu hodlá investovat stovky milionů eur. Rumunská vláda by měla projekt schválit do konce dubna.

Naopak ze seznamu zájemců o dostavbu bulharské jaderné elektrárny Belene byl ČEZ - společně s koncerny E.ON a ENEL - vyškrtnut. Rozhovory dále pokračují již jen s německou firmou RWE a belgickou Electrabel z francouzské skupiny Suez. "Pokud by nás bulharská vláda vyzvala k další spolupráci, rádi se projektu zúčastníme," řekl ředitel úseku fúze a akvizice ČEZ Vladimír Schmalz.

V domácích jaderných elektrárnách, v Temelíně i Dukovanech, alespoň ČEZ nasazuje účinnější technologii. Do roku 2012 by tak oba zdroje měly vyrábět 31 terawatthodin elektřiny, což představuje roční navýšení o šest až sedm terawatthodin proti současné výrobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK