Přenositelnost mobilních čísel je v Česku drahá

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (zpravodaj ČTK) - Cena, kterou zákazníci v Česku platí za přenesení čísla od jednoho mobilního operátora ke druhému, je příliš vysoká. Vyplývá to ze zprávy "o pokroku v telekomunikacích", kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Podle Bruselu jsou ceny znatelně vyšší, než činí průměr v Evropské unii. Cena za přenesení čísla v Česku dosahuje až 700 korun.

"Vytrvalý nárůst přenesených čísel ukazuje, že spotřebitelé chtějí využívat výhod trhu, který funguje hospodářská soutěž," uvedla EK. V Česku si zatím operátoři mezi sebou přenesli 160.000 telefonních čísel. Přenositelnost mohou Češi využívat od poloviny ledna 2005. Není to ovšem jediná věc, v níž by se telekomunikační trh mohl podle Evropské komise zlepšit.

Česko má co dohánět i v počtu uživatelů takzvaného širokopásmového připojení k internetu (broadband). Zatímco v unii jej průměrně využívá pětina obyvatel, v ČR je to téměř 15 procent lidí. Česko je tak v Evropské unii deváté od konce. Z nových členských zemí EU si lépe vedou Lotyši, Malťané, Slovinci a Estonci.

Komise rovněž upozorňuje na dominanci společnosti Telefónica O2 Czech Republic, které patří 83 procent trhu takzvaného ADSL připojení k internetu. Bruselu se příliš nelíbí "balíčky", v níž český operátor nabízí dohromady jak pevnou telefonní linku, tak tarif k mobilnímu telefonu a ADSL připojení k internetu. Tento balíček prý velmi komplikuje život konkurenci, která na něj jen těžko hledá odpověď.

Internet není slabým místem jen v České republice, ale v celé Evropské unii. Jen v osmi členských státech EU je rozšíření širokopásmového internetu větší než ve Spojených státech, což může představovat určitý problém v konkurenceschopnosti unie. Nejlépe se přitom vede Dánsku, Finsku, Nizozemsku a Švédsku.

Loni bylo v unii připojeno celkem 19 milionů širokopásmových linek, což představuje více než 50.000 připojených domácností denně. Příjmy z celého odvětví komise odhaduje na 62 miliard eur, tedy asi 1,5 bilionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK