Inspekce zřejmě bude moci kupovat potraviny i přes internet

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zřejmě bude moci nakupovat potraviny a jejich doplňky kvůli kontrole i prostřednictvím internetu nebo jiné formy zásilkového obchodu. Počítá s tím novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou dnes schválil Senát.

Internetový způsob prodeje se v Česku rozmáhá. "Z dostupných informací vyplývá, že v České republice nakupuje přes internet více spotřebitelů, než je průměr v rámci celé EU. Podle zprávy Evropského parlamentu o důvěře spotřebitelů v digitální prostředí nakupuje tímto způsobem v ČR 21 procent spotřebitelů," uvedli tvůrci novely.

Novela mimo jiné převádí do českého právního řádu příslušné evropské směrnice. Má zajistit volný pohyb potravin s tím, že se k zákazníkovi se nedostane zdravotně závadné zboží. Novela také nově upravuje sankce za porušení pravidel. K nimž bude patřit kromě propadnutí zemědělských výrobků, potravin nebo státu státu také jejich "zabrání" pro případy, kdy by propadnutí nebylo možné uložit. Tak či tak se vlastníkem potravin stane stát.

Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus, má nabýt účinnosti měsíc po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK