Obavy z nezaměstnanosti jsou nejnižší od roku 1998

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - S tím, jak v posledních třech letech klesá v České republice nezaměstnanost, ustupují i obavy občanů z toho, že by se zařadili mezi nezaměstnané. Nezaměstnanosti se nyní obává každý druhý ekonomicky aktivní občan Česka, což je nejméně od roku 1998. Vyplývá to z březnového průzkumu společnosti STEM.

Obavy lidí z nezaměstnanosti sleduje STEM pravidelně již od roku 1993 a z jeho zjištění vyplývá, že vzestup obav z nezaměstnanosti šel vždy ruku v ruce s vysokou mírou nezaměstnanosti. O svou práci se tak na přelomu let 1999 a 2000, na počátku roku 2001, v dubnu 2004 a květnu 2005, kdy se míra nezaměstnanosti pohybovala kolem devíti procent, obávaly bezmála dvě třetiny lidí. Naopak v období, kdy se míra nezaměstnanosti dostává na nižší úroveň, se nezaměstnanosti obává více než polovina ekonomicky aktivních lidí.

Letos na počátku března, kdy ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo čísla o nezaměstnanosti za únor, jich byla polovina. Podle údajů MPSV míra nezaměstnanosti v únoru klesla na 5,9 procenta, v tomto měsíci nejníže od roku 1998. Díky rychlému růstu české ekonomiky především na konci loňského roku bylo v únoru přes 150.000 nových pracovních míst, nejvíce v historii.

Rozdíly v obavách z nezaměstnanosti jsou dobře patrné u různých profesí. Nezaměstnanosti se nejvíce obávají méně kvalifikovaní a manuálně pracující lidé, relativně nejméně obav mají odborní pracovníci (nezaměstnanosti se obává zhruba třetina z nich) či osoby samostatně výdělečně činné. Obavy z nezaměstnanosti přitom významně souvisí s nejvyšším dokončeným vzděláním; zatímco lidé vysokoškolsky vzdělaní se nezaměstnanosti příliš neobávají, lidé se základním vzděláním nebo vyučení by se dali označit jako skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností.

Obavy ze ztráty zaměstnání mají mírně častěji ženy (54 procent) než muži (47 procent). Z hlediska věku se podle STEM poněkud překvapivě neukazují v rámci celé populace žádné významné odlišnosti. "Větší ohrožení starších ročníků se projevuje pouze ve skupině zaměstnanců v dělnických profesích, ovšem už od věku 30 let - téměř tři čtvrtiny dělníků v tomto věku se obávají nezaměstnanosti," uvádí.

Míra obav z nezaměstnanosti prý také výrazně souvisí s majetkovým zázemím lidí a s jejich politickou orientací. Strach ze ztráty zaměstnání vyjadřují častěji lidé s horším materiálním standardem a levicově smýšlející.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK