Pojišťovny budou klientům poskytovat více informací

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Návrh zákona o pojišťovnictví, o kterém bude jednat ve čtvrtek legislativní rada vlády, má zvýšit informovanost klientů pojišťoven. Spotřebitelé budou mj. informováni o finanční situaci pojišťovny či o složení jejích akcionářů, zájemci o uzavření životního pojištění pak také například o riziku investice. Řekl to dnes náměstek ministra financí Milan Šimáček. Zákon by měl začít platit od září 2008.

Návrh zákona obsahuje řadu nových informačních požadavků, které vyplývají hlavně z evropských směrnic. Konkrétně jde například o žádost o souhlas s přeměnou pojišťovny, o převod pojistného kmene, o vybrané statistiky, informace o činnosti pojišťovny ze třetího státu na území ČR nebo o poměrné rozdělení základního kapitálu na životní a neživotní pojištění.

Odborníci zpřísnění informačních povinností pojišťoven vítají. "Jedinou správnou cestou k ochraně spotřebitele je zajistit mu dostatek informací ke kvalifikovanému rozhodnutí," míní šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Ředitel rozvoje poradenské firmy Partners Group Tomáš Prouza upozornil na to, že záležet bude na tom, jak přísně budou nové povinnosti kontrolovány. "Klíčové bude, jestli a jak bude nové povinnosti kontrolovat ČNB a jestli dopustí, aby byla informační povinnost plněna tak formálně jako doposud," podotkl.

Zákon také nově upravuje činnost zajišťoven na území ČR včetně zavedení principu jednotného pasu pro zajišťovny v zemích EU. Ze zajišťoven ze třetích států bude vyžadováno povolení ČNB pro jejich působení na území ČR s obdobnými požadavky jako u tuzemských zajišťoven, u tuzemských zajišťoven budou stanoveny například kapitálové požadavky, požadavky na tvorbu technických rezerv, finanční umístění či solventnost. Zákon rovněž upraví zvláštnosti dohledu nad činností zajišťoven, včetně převodu kmene zajišťovacích smluv, uvedl Šimáček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK