Hypoteční agentury v USA budou moci na trh dodat 200 mld. USD

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. března (ČTK) - Americké úřady dnes umožnily velkým hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac, které fungují s podporou státu, načerpat na otřesený trh hypoték v USA až 200 miliard dolarů. Tyto peníze by měly zadluženým vlastníkům domů pomoci s refinancováním hypoték a přispět ke stabilizaci trhu.

Úřad pro dohled nad federálními aktivitami v bydlení (OFHEO), který v sektoru bydlení dohlíží na firmy čerpající státní podporu, snížil oběma agenturám ze 30 na 20 procent požadavky na kapitálové rezervy. Firmy tak budou moci část svého kapitálu použít k refinancování hypoték. Kromě toho začnou Fannie Mae a Freddie Mac získávat "značný objem nového kapitálu", uvedl OFHEO.

Zvýšené investice obou agentur by měly podpořit obnovení důvěry na sekundárním hypotečním trhu, který loni zasáhla krize rizikových hypoték a vlna nesplácení a propadání zástav. Tato situace vyústila v létě v globální úvěrovou krizi, která se postupně stále prohlubuje a periodicky zasahuje finanční trhy. Americká ekonomika se v důsledku krize na trhu bydlení dostane letos podle řady ekonomů po sedmi letech do recese.

Finanční trhy reagovaly na zprávu o uvolnění kapitálu Fannie Mae a Freddie Mac příznivě. Kurz dolaru posílil a americký akciový trh stoupl, Akcie obou agentur vyskočily o zhruba 15 procent.

Fannie Mae a Freddie Mac se věnují hlavně refinancování hypoték. Pomáhají tím zadluženým majitelům domů získat s novou půjčkou lepší podmínky a zvýšit pravděpodobnost splacení úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK