ČSA budou spolupracovat s China Airlines

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - České aerolinie budou spolupracovat s tchajwanskou společností China Airlines na linkách do Tchaj-peje. Půjde o takzvané sdílení kódu, takže lety z Prahy přes Frankfurt na Tchaj-wan budou společné. Bližší informace chce firma sdělit na tiskové konferenci koncem března. Podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí jde o další krok k zavedení přímého spojení, kterého by se Praha mohla dočkat v létě 2009.

"Jednání o přímém spojení s asijskými destinacemi pokračují," řekla Krejčí. Pro přilákání velkých asijských dopravců do Prahy vznikla neformální skupina, kterou tvoří ČSA, Letiště Praha, ministerstva dopravy a zahraničí a agentura CzechTourism. Pokud by se nakonec podařilo spustit přímou linku Praha - Tchaj-pej, šlo by o teprve druhé dálkové spojení do Asie. První zajišťují Korean Air, které létají z Prahy do Soulu.

O linku do tchajwanského hlavního města Tchaj-peje usilují zástupci Letiště Praha a ČSA zhruba rok. Prvním zásadním krokem bylo říjnové uzavření dohody o vzájemných leteckých právech mezi úřady pro civilní letectví obou zemí. Obvykle mezivládní dohoda byla uzavřena pouze na úrovni leteckých úřadů kvůli komplikovaným vztahů Tchaj-wanu s kontinentální Čínou.

Získávání nových dálkových linek je jednou z priorit vedení letiště. Dálkové lety totiž přivezou do Prahy lukrativní přestupující pasažéry, kteří jsou na každém letišti motorem dalšího rozvoje. Situace by mohly využít i ČSA, se kterými by mohli cestující z druhého konce světa pokračovat dále po Evropě. Dálkové linky přispívají i k rozvoji turistiky.

Vedle linky do Soulu má nyní české hlavní město již jen dva další dálkové spoje, které míří do Severní Ameriky. Do New Yorku létají ČSA a na největší letiště světa v americké Atlantě létají Delta Air Lines. V létě chtějí ČSA v omezené míře obnovit v lednu zrušené lety do kanadského Toronta. Ruzyňské letiště loni odbavilo rekordních 12,4 milionu pasažérů. S růstem se počítá i letos; počet cestujících by měl překročit třináctimilionovou hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK