Visa získala emisí akcií 18 miliard USD

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Přední světový vydavatel platebních karet Visa Inc. získal z emise akcií 17,9 miliardy dolarů (290 miliard korun), což znamená největší primární úpis akcií v americké historii. Kurz akcií Visa se v dnešním debutu na newyorské burze zvýšil o 35 procent; ti, kdo akcie v úpisu sehnali, tak získali přes noc více než třetinu navíc.

Visa v primární nabídce prodala 406 milionů akcií po 44 dolarech za kus, což překonalo předběžně stanovené cenové rozpětí 37 až 42 dolarů. Celkovým objemem emise tak Visa snadno předstihla dosavadní rekordní nabídku AT&T Wireless z roku 2000 v hodnotě 10,6 miliardy USD.

Dnes zahájily akcie Visa vzestupem na 59,50 USD a poté se dostaly až na 59,75 USD. Tržní hodnota společnosti činila na základě upisovací ceny 36 miliard dolarů a dnešním růstem se zvýšila na zhruba 48 miliard.

Investiční banky vedené JPMorgan Chase, které úpis organizovaly, ještě mohou koupit dodatečný objem 40,6 milionu akcií. Tím by se Vise příjmy z emise zvýšily o dalších 1,8 miliardy dolarů.

Visa vydává platební karty a zajišťuje zpracování transakcí, které se jejich prostřednictvím uskuteční. V odvětví platebních karet je Visa největší na světě před společností MasterCard. Další aktéři na tomto trhu již mají za oběma firmami značný odstup.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK