Berní úředníci asi budou muset informovat o špinavých penězích

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Pracovníci finančních úřadů budou zřejmě muset v budoucnosti policii informovat o podezření, že se děje uplácení nebo praní špinavých peněz. Dosud jsou vázáni mlčenlivostí. Novelu trestního zákona a zákona o správě daní a poplatků připravenou ministerstvem spravedlnosti dnes schválil Senát. Pokud bude souhlasit prezident, začne změna vycházející z požadavků EU platit od 1. července.

Novela ošetřuje i problematiku špatného nakládání s penězi Evropské unie. Navrhuje tresty a peněžité sankce za používání nepravdivých dokumentů, jejich zatajování nebo nesprávné použití při získávání financí z evropského rozpočtu.

Návrh upravuje také trestný čin podílnictví a podílnictví z nedbalosti a výši trestů za legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Z novely už v poslanecké sněmovně z iniciativy ústavně-právního výboru vypadl návrh zvýšení trestní sazby za přijímání úplatků z původních osmi na 12 let vězení a další úpravy, jako například trest zákazu činnosti zkorumpovaných funkcionářů či možnost zabavení majetku. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) počítá s tím, že sněmovna zpřísnění trestů zahrne do nového trestného zákoníku. Nový trestní zákoník už schválila vláda a sněmovna by ho měla začít projednávat v březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK