Senát schválil zákon o nabídkách převzetí akcionářských podílů

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Senát dnes schválil zákon o nabídkách převzetí akcionářských podílů, který má být jedním ze tří pilířů nového obchodního práva. Zákon podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) ukládá velkým akcionářům povinnost nebo možnost nabídnout ostatním akcionářům odkoupení jejich podílů na hlasovacích právech.

Povinnost nabídnout odkoupení bude mít většinový akcionář v případě, pokud bude vlastnit nejméně 90 procent akcií společnosti. Zákon má drobným podílníkům umožnit, aby včas mohli prodat své akcie, pokud se změní vlastnická struktura společnosti. Obchodní zákoník bude nyní nadále obsahovat pouze obecnou úpravu veřejného návrhu akcionářům na koupi akcií.

Pospíšil zdůraznil, že se zákonem nezavádí takzvaný squeeze-out, tedy vytěsňování malých akcionářů. Tím se na základě stížnosti senátorů zabývá Ústavní soud a podle ministra rozhodne v řádu dnů. Ať už bude verdikt ústavních soudců jakýkoli, squeeze-out bude nově upraven nejpozději v chystaném obchodním zákoníku, který má vláda projednat ještě letos, slíbil Pospíšil.

Ústavní soud řeší stížnost senátorů, kteří požadují zrušení pasáží o vytěsňování menšinových akcionářů v obchodním zákoníku, už přes dva roky. Úprava je podle senátorů v rozporu s právem na pokojné užívání majetku, s právem na spravedlivý proces i s právem evropských společenství a právem mezinárodním. V obchodním zákoníku je totiž jen část evropské směrnice o nabídkách převzetí, nikoli pasáže ve prospěch malých akcionářů, kterým je právě právo na povinný výkup (sell-out).

Evropská komise již v této souvislosti zahájila s Českou republikou řízení. Na komisi se kvůli tomu obrátili i minoritní akcionáři z občanského sdružení OSMA. Akcionář s podílem nad 90 procent totiž nyní může donutit ostatní menšinové majitele prodat jejich akcie za cenu, kterou stanoví znalec objednaný většinovým akcionářem.

Nový zákon, který musí ještě posoudit prezident, má nabýt účinnosti 1. dubna, tedy přespříští týden. Ministr nevidí problém v tom, že by se zákon do té doby případně nepodařilo vydat ve Sbírce zákonů. Podle Pospíšila by v tomto případě mohl zákon začít platit i po datu účinnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK