Americké akcie silně klesly

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes obnovily prudký propad a jejich hlavní indexy klesly nejvýrazněji za téměř tři týdny. Investoři vybírali zisky z prudkého úterního vzestupu a trhy táhly dolů akcie ropných koncernů pod tlakem propadu cen ropy a obav z recese. Na devizovém trhu dolar mírně oslabil, podporoval jej však výprodej na trhu komodit.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 2,36 procenta na 12.099,66 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 2,57 procenta na 2209,96 bodu. Ještě v polovině obchodování přitom hlavní americké akcie mírně rostly; později nastartovaly pokles, který se ke konci obchodování výrazně zrychloval.

Investoři nejprve inkasovali zisky z úterního výrazného růstu, podpořeného razantním snížením oficiálních úrokových sazeb. Trh je však celkově silně ovlivněn všeobecnými obavami z recese americké ekonomiky a z pokračování úvěrové krize.

Obavy z útlumu ekonomiky se dnes promítly do výprodeje na trzích komodit, zejména ropy. Ceny ropy klesly o zhruba pět dolarů na barel, což srazilo dolů akcie ropných koncernů jako Exxon Mobil, Chevron a ConocoPhililips. Index energetických akcií klesl o 3,8? procenta, nejvýrazněji od loňského října.

Silně naopak vzrostly akcie hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac, jejichž kurzy vyskočily dvoucifernými tempy díky zprávě, že federální úřady jim umožnily načerpat na otřesený trh hypoték až 200 miliard dolarů. Zhruba o třetinu při svém burzovním debutu vyskočily akcie největšího světového vydavatele platebních karet Visa, který tento týden uskutečnil dosud největší primární úpis.

Na devizovém trhu dolar po většinu obchodování mírně oslaboval, občas však šel nahoru. Nejprve se to stalo po zprávě o uvolnění hypotečního kapitálu, večer pak kvůli propadu cen komodit.

Nakonec dolar k euru mírně zpevnil na 1,5611 USD z úterního závěru 1,5624 USD. Vůči japonskému jenu naopak klesl na 98,86 JPY z předchozích 99,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK