Soud: V tendru na kanalizaci v Břeclavi je víc chyb, než řekl ÚOHS

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. března (ČTK) - V miliardových tendrech břeclavských vodáren na výstavbu a opravy kanalizace bylo víc chyb, než loni našel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zjistil to brněnský krajský soud. ÚOHS odhalil závažné nedostatky jen v jedné části a další soutěže nechal v platnosti. Soud ale našel chyby i v dalším ze čtyř tendrů. Sdělil to soudce David Raus. Vodovody a kanalizace Břeclav přitom minulý týden zahájily výstavbu.

Nové potrubí má ulehčit život desetitisícům lidí v samotné Břeclavi, ale třeba i v Pohořelicích, Hustopečích, Velkých Pavlovicích nebo Lednici. Právě kvůli problémům s tendry se projekt za 1,4 miliardy korun zpozdil. Vodárně dokonce hrozilo, že přijde až o miliardu korun z evropských dotací, pokud nestihne termíny.

Antimonopolní úřad firmě už loni nařídil, že musí přehodnotit výběr firem pro výstavbu na Břeclavku, další tři výběrová řízení pro Mikulovsko, Hustopečsko a Lednicko ponechal v platnosti, i když v některých z nich našel drobné vady. Neměly prý ale vliv na výsledky soutěží.

Soud ale považuje chyby v etapě B, která se týká Mikulovska, za závažné. "Zadávací dokumentace, z níž měly vyplynout požadavky zadavatele na zpracování nabídek uchazečů, neobsahovala jasné, přesné, jednoznačné a srozumitelné podmínky," popsal Raus. To mohlo mást zájemce o zakázku, kteří si mohli podmínky firmy vyložit různě.

Právě tento tendr teď musí ÚOHS přehodnotit, přitom se bude muset řídit názorem krajského soudu, poznamenal Raus. Protože už výstavba kanalizace začala, nebude moci ÚOHS výsledky soutěže zrušit. Firmě tak hrozí maximálně pokuta, pravděpodobně ale bude jen symbolická, tak jako v jiných podobných případech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK