Ropa klesla poprvé za dva týdny pod 100 dolarů za barel

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. března (ČTK) - Ceny ropy prohlubují středeční propad a před polednem americká ropa sestoupila poprvé po dvou týdnech zpět pod hranici 100 dolarů za barel. Trh ropy i dalších komodit začíná mít vážné obavy z ekonomické situace, především z dopadu ekonomické recese v USA na poptávku.

Cena americké lehké ropy klesla v 10:40 SEČ již o téměř tři dolary na 99,70 USD za barel a pod 100 dolary se ocitla poprvé od 5. března. Je tak již asi 12 dolarů pod pondělním rekordem 111,80 USD. Severomořský Brent oslabil o 1,70 dolaru na zhruba 99 dolarů za barel.

Investoři jsou nervózní z vývoje ekonomiky a hromadně prodávají komoditní kontrakty, aby si vybírali zisky z letošního prudkého růstu a uschovali je do hotovosti. Ropa letos do pondělního rekordu posílila asi o 16 procent, nyní však na počátek roku získává jen šest procent.

Spekulativní investiční fondy, jejichž investice od počátku roku táhly vzestup cen ropy i dalších komodit na nové rekordy, začaly během týdne hromadně prodávat a přesouvat se do bezpečí peněžní hotovosti. Výprodej zažil ve středu téměř celý trh komodit; prudce tak klesly ceny zlata, dalších drahých kovů i průmyslových kovů. Zlato a měď jsou již asi deset procent pod maximy z počátku týdne, zůstávají však zatím stále výrazně nad úrovní z počátku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK