S cestovním pojištěním i do EU

30.06.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Léto, prázdniny, dovolená… doba, na kterou se všichni těšíme a hodláme si ji, jak se patří užít. S dovolenou jsou spojeny i cesty do zahraničí. Ať již cestujete na druhou stranu zeměkoule nebo třeba jen do sousedního státu, určitě stojí za to si uzavřít vhodné cestovní pojištění.

Téma tohoto týdne: Na dovolenou s cestovním pojištěním

I když si pod slovem dovolená představujeme jen krásné chvíle, bohužel velmi často se tato doba může stát noční můrou a řádně zahýbat našimi financemi. Abychom se alespoň částečně těmto problémům vyhnuli určitě stojí za to si uzavřít na cestu do zahraničí cestovní pojištění.


Z čeho se skládá cestovní pojištění


Základem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, které oceníte v případě úrazů a zdravotních potíží. Toto pojištění by si bez rozdílu měli uzavřít všichni. Nejen, že nám pomůže v případě nemoci či úrazu, ale také je jeho součástí také tzv. repatriace pojištěného, tj. převoz z cizí země do České republiky. Toto je ale opravdu jen základ. V rámci cestovního pojištění lze uzavřít i řadu připojištění. Při troše smůly a nepozornosti například při jízdě na kole můžete někomu způsobit značnou škodu. Proto je tu pojištění odpovědnosti, kdy pojišťovna hradí škody na zdraví a majetku, které způsobíte jiným osobám. Z pojištění cestovních zavazadel získáte náhradu za poškozené, zničené nebo ukradené věci, které jste měli s sebou na cestách. Díky úrazovému pojištění vám nebo oprávněné osobě bude v případě dlouhodobější hospitalizace, trvalých následků úrazu nebo smrti vyplacena sjednaná finanční náhrada. Toto pojištění ocení zvláště ti, kteří nemají obdobné pojištění již sjednáno např. v rámci životního pojištění.


Neodjet na zaplacenou dovolenou je drahé


Čím blíže odjezdu zájezd zrušíte, s tím vyššími storno poplatky musíte počítat. Mohou tak nakonec vyjít téměř stejně draho, jako kdybyste se zájezdu zúčastnili. Proto je tu pojištění storna cesty, které  se sjednává pro případ, že se pojištěný z důvodu úrazu, náhlého onemocnění nebo úmrtí nemůže zúčastnit plánovaného zájezdu do zahraničí. „Toto pojištění uzavřete při koupi zájezdu pouze prostřednictvím cestovní kanceláře, která má smlouvu s některou z pojišťoven o obchodním zastoupení, nebo je lze na přepážce České pojišťovny sjednat i individuálně,“ vysvětluje Václav Bálek z České pojišťovny.

I když lze obecně doporučit uzavření cestovního pojištění i se všemi připojištěními, pojištění storna cesty, má pro vás smysl pouze pokud jedete s nějakou cestovní kanceláří, a také úrazové pojištění je pro vás nadbytečné pokud je již uzavřeno máte. Ostatní připojištění v rámci cestovního pojištění lze doporučit téměř každému, protože náhoda je nevyzpytatelná a nikdy nevíte, co se vám může na cestách přihodit.

Máte dotaz týkající se cestovního pojištění? Potom právě pro vás je určen náš chat o cestovním pojištění, do něhož můžete vkládat své dotazy od 30.6 do 13.7.2008. Odpovídat bude specialistka na cestovní pojištění Jana Kulhavá z Allianz pojišťovny.


Komerční pojištění i do EU


Česká republika se v roce 2004 stála členem Evropské unie. Od té doby jsou české zdravotní pojišťovny povinny zpětně hradit péči poskytnutou svému pojištěnci v členských státech EU. I když tato povinnost vznikla a mohlo by se tedy zdát, že komerční cestovní pojištění již v zemích EU nebudete potřebovat, situace je jiná. Při uplatňování nároku platí několik pravidel a omezení, na která je dobré pamatovat, abyste při neuzavření komerčního cestovního pojištění nebyli nemile překvapeni:

  • Turisté pobývající přechodnou dobu v jiné členské zemi EU mají nárok na okamžitou, nutnou a neodkladnou zdravotní péči za stejných podmínek jako místní obyvatelé, tedy včetně spoluúčasti. (Platí-li se nějaké částka za předpis, léky či ošetření v dané zemi, budete ji bez cestovního pojištění muset zaplatit ze svého. Vaše zdravotní pojišťovna vám neproplatí tuto spoluúčast, která může být na naše poměry nezvykle vysoká.)
  • Zdravotní péči musíte čerpat ve veřejných zdravotnických zařízeních. V soukromých zdravotnických zařízeních je zpravidla vyžadována úhrada celé výše nákladů v hotovosti.
  • Když ze zdravotních důvodů nebudete moci využít původně plánovaný dopravní prostředek, náklady na přepravu zpět do vlasti nejsou u zdravotní pojišťovny kryty, pomůže vám jen komerční pojištění.
  • Velkou výhodou komerčního cestovního pojištění jsou asistenční služby, které vám pomohou vždy a odkudkoli a vždy budou s vámi mluvit česky.

Pokud cestujete do zemí EU nechte si před vycestováním vaší zdravotní pojišťovnou vystavit Evropský průkaz zdravotního pojištění, kterým prokážete v zahraničí nárok na zdravotní péči. Nezapomeňte ale ani na komerční cestovní pojištění. „Kombinace obojího vám zajistí úplný komfort a jistotu, když se něco stane,“ říká Václav Bálek.

 

2947.jpgČas prázdnin a dovolených začíná. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat cestovnímu pojištění. Nejprve se podíváme, z čeho se skládá a zda si bez něj v EU vystačíme. Následně se podíváme co dělat v případě pojistné události. Následovat budou informace o adrenalinových dovolených a nakonec se podíváme na pojištění právní ochrany.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ