Čas daní se blíží...

06.03.2002 | , Finance.cz
DANĚ


Poslední termín pro podání daňového přiznání fyzických osob za rok 2001 je 2. dubna. Kdo si na finančním úřadu z pilnosti vyzvedl formuláře již v předstihu, byl možná zaskočen jejich novou podobou. Vděčíme za ni novelám daňových zákonů.

Nové formuláře nejsou žádná věda. Měly by nám dokonce ulehčit práci.

Formulář typu A je určen pro poplatníky, kteří neměli příjmy než ze závislé činnosti a z funkčních požitků. Vyplňují je i ti, kdo pobírali mzdu od dvou zaměstnavatelů nebo chtějí uplatnit odečet úroků z hypotečního úvěru banky nebo stavební spořitelny. Hned na první stránce formuláře přibyly tři kolonky. První je pro označení přeplatku na dani, druhá pro vyznačení poplatníka, který je daňovým "cizincem". Třetí kolonka je pro ty, kdo daňové přiznání vyplňují jako dodatečné, a slouží pro uvedení data, kdy byly zjištěny důvody pro podání dodatečného daňového přiznání. Část formuláře, kde se uplatňují nároky na nezdanitelné části základu daně, je přehlednější. Loňská tabulka, která zjišťovala počet měsíců, po které poplatník pobíral sociální dávky ve formě invalidního důchodu, byl držitelem průkazu ZTP-P nebo se soustavně připravoval na budoucí povolání, byla převedena k dílčím částkám nezdanitelné části základu daně. Poslední významnou změnou je doplnění kolonek pro uvedení odečtu úroků z hypotečního úvěru nebo z úvěru ze stavebního spoření o řádky 54 a 55. Do prvního se uvede celková výše plateb příspěvků účastníka na penzijní připojištění se státním příspěvkem na základě potvrzení penzijního fondu za rok 2001 snížená o 6000 Kč. Maximálně lze odečíst 12 000 Kč. Do řádku 55 se letos poprvé uvede pojistné zaplacené na životní kapitálové pojištění. Dá se uplatnit maximálně 12 000 Kč na základě potvrzení pojišťovny a při splnění zákonem stanovených podmínek. Tím však výčet odečitatelných položek nekončí, protože zákon o veřejných sbírkách umožňuje uplatnit jako odečitatelnou položku i dar poskytnutý právnické osobě, která je pořadatelem veřejné sbírky. Všechny odečty se uvádějí v úhrnu podle počtu měsíců, po který příslušný nárok trval.

Formulář Typu B formuláře je určen pro osoby samostatně výdělečně činné a pro ty, kdo měli i jiné příjmy kromě těch ze zaměstnání. Obsahuje všechny změny jako typ A a ještě některé navíc. Tiskopis je rozdělen do 12 oddílů. Oddíl 2 až 6 je určen pro jednotlivé druhy příjmů tvořící dílčí základy daně. Nedílnou součástí je samostatná čtyřstránková Příloha č. 1, která je do tiskopisu vložena. S novelou zákona o konkurzu a vyrovnání přibyly kolonky pro označení prohlášení nebo zrušení konkurzu a dále kolonka pro vyznačení podání za zemřelého poplatníka. Další změnou je přesné vymezení, zda poplatník je účetní jednotka, tedy zda účtuje v soustavě jednoduchého nebo podvojného účetnictví. Popřípadě zda není účetní jednotka a uplatňuje výdaje tak zvaným procentem z příjmů. Daňové přiznání obsahuje společná ustanovení pro všechny tři typy poplatníků. Při vyčíslení příjmů, které ovlivňují základ daně, je třeba dát pozor na změnu zákona, neboť do těchto příjmů se počítá například i činnost tlumočníků a znalců, autorské honoráře a příjmy správců konkurzní podstaty. Dále je třeba upozornit na změnu zákona o dani z příjmu u částek, které snižují nebo zvyšují hospodářský výsledek, konkrétně § 23. Zákonem o soudních exekutorech a exekučních činnostech je rozšířen vyčet případů, ve kterých je u poplatníků s podvojným účetnictvím daňovým výdajem hodnota pohledávky nebo cena pořízení pohledávky nabyté postoupením. Nově může jít i o pohledávku za dlužníkem, jehož majetek, ke kterému se daná pohledávka váže, je postižen exekucí, a to na základě výsledků provedení této exekuce.

Příloha č. 1 slouží k výpočtu daně z příjmů dosažených za více zdaňovacích období, výpočtu daně z příjmů ze zdrojů ze zahraničí a k výpočtu daně po slevě a k uvedení souvisejících údajů, jako jsou údaje o účastnících sdružení, jejichž členem je poplatník, údaje o podílech poplatníka v obchodní nebo komanditní společnosti a údaje o spolupracující osobě a podobně. Poslední strana přílohy je věnována přehledu o majetku, závazcích, příjmech a výdajích pro poplatníky účtující v soustavě jednoduchého účetnictví. Vypočtené údaje v příloze se přenášejí do jednotlivých řádků třetího a devátého oddílu tiskopisu.

Jak vyplnit Typ B

Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy zdanitelné daní z příjmů fyzických osob přesáhly 10 000 korun.

1. Vyjměte z daňového přiznání přílohu č. 1.

2. Vyplňte základní identifikační údaje na straně jedna a dvě hlavního dokumentu.

3. Ujasněte si, zda jste účetní jednotkou (uplatňujete skutečné výdaje) či nikoli (výdaje stanovujete procentní částkou z příjmů), a zaškrtněte příslušnou kolonku na straně 2.

4. Začněte vyplňovat přílohu č. 1.

5. Vyplněné údaje z přílohy č.1 přeneste do základního dokumentu k oddílu 3, 7, popřípadě 9 (máte-li příjmy ze zahraničí).

6. Následně vyplňte zbývající oddíly hlavního dokumentu podle druhů dílčích příjmů.

7. Veškeré dílčí základy daně soustřeďte do oddílu 7.

8. Vypočtený základ daně z oddílu 7 přeneste do oddílu 8 na řádek 97 a současně odečtěte nezdanitelné části základu daně a odečitatelné položky.

9. Podle § 16 zákona o dani z příjmů vyčíslete daň.

10. V oddíle 9 uplatněte případné slevy na dani.

11. V oddíle 10 a 12 uplatněte zálohy zaplacené na dani z příjmu v průběhu roku 2001, a to i zálohy ze závislé činnosti (tedy z vašeho případného souběhu zaměstnání s výkonem OSVČ).

12. Případný přeplatek na dani z příjmu nezapomeňte vyznačit na první straně hlavního dokumentu křížkem v políčku 03b.

Autor článku

Michael Hanzelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ