Akcie na burzách v Asii v obavách o světovou ekonomiku oslabují

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 9. března (ČTK) - Ceny akcií na burzách v Asii dnes převážně oslabily a na jejich pokles měly největší vliv obavy o světovou ekonomiku. Hlavní index burzy v Hongkongu si tak odepsal zhruba dvě procenta hodnoty, burza v Šanghaji asi tři procenta. Naopak v Jižní Koreji se akcie dokázaly počátečních ztrát zbavit a zpevnily.

Na akcie nepříznivě doléhají vyhlídky světové ekonomiky, která prakticky zastavila růst. Mezi investory panují obavy, že znatelnější oživení je zatím v nedohlednu, v čemž je utvrzují i nejnovější statistické údaje ze Spojených státech. Ty na konci minulého týdne ukázaly, že trh práce v USA v únoru zůstal pod značným tlakem.

Znovu oslabují hlavně akcie bank a finančních institucí, kde jsou hlavním faktorem obavy, že banky si zatím ještě nezajistily dostatek kapitálu, aby pokryly mohutné ztráty. Například britská bankovní skupina HSBC si na burze v Hongkongu odepsala více než deset procent hodnoty.

V poklesu pokračují akcie v Japonsku, i když tokijská burza si letos vede takřka nejhůře ze všech hlavních trhů v Asii. Jedním z hlavních důvodů pro další výprodej se stala zpráva, že Japonsko mělo za leden rekordní deficit běžného účtu.

Ztráty z posledních týdnů, byť jsou na asijských trzích nižší než na Západě, již dosahují značných rozměrů. Investoři neustále snižují očekávání růstu globální ekonomiky, což je nutí upravovat portfolia a uzavírat některé pozice. Na pokles cen má ale značný vliv i to, že někteří investoři obchodují na úvěr a jsou nuceni prodávat, aby měli odpovídající krytí.

"Nálada je teď otřesná. Nejen v Asii, ale i ve zbytku světa, budeme mít v příštím roce až dvou pěkně nahnáno," řekl šéf investiční společnosti LGT Investment Management Ben Pedley.

Americká ekonomika v únoru podle předběžných údajů přišla zhruba o 651.000 pracovních příležitostí. To je pouze nepatrně horší výsledek, než čekali analytici. Před zveřejněním zprávy se ale ozývaly hlasy, že v únoru ubylo až milion pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti je nyní v USA na 8,1 procenta, kde byla naposledy v roce 1983. Trh s růstem nezaměstnanosti sice počítal, ale pouze na 7,9 procenta. Statistika navíc ukázala, že v lednu a prosinci ubylo mnohem víc pracovních míst, než se původně předpokládalo.

Akcie v New Yorku v pátek na statistiku reagovaly poklesem, obchodování ale bylo značně rozkolísané a Dow Jonesův index nakonec mírně zpevnil. Ve ztrátě ale zůstal index Nasdaq Composite, kde se soustřeďují akcie firem z odvětví vyspělých technologií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK