Japonské akcie klesly nejníže za 26 let

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. března (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem na nejnižší hodnotu za 26 let. Trhy táhly dolů hlavně obavy o vývoj globální ekonomiky a zdraví finančního sektoru. Index Nikkei v závěru obchodování oslabil o 87,07 bodu, tedy 1,2 procenta, na 7086,03 bodu, což byl nejnižší závěr od 6. října 1982.

"Obavy o stav finančního systému nás ještě neopustili. Některé hedgeové fondy zřejmě přesouvají peníze z akcií do jiných investic, jako zlato," komentoval vývoj na trhu analytik Tokai Tokyo Securities Hiroaki Kuramoči.

Globální akcie minulý týden podpořila naděje, že Čína schválí nová opatření na stimulaci ekonomiky. Dnes však tyto naděje vyprchaly, což stáhlo i další asijské burzy, hlavně burzu v Hongkongu.

Americký dolar v Asii posiloval vůči euru, k japonskému měnu však zůstal téměř beze změny. Vývoj na devizových trzích ovlivnil pokles akcií v Japonsku, zpráva o rekordním deficitu bilance běžného účtu Japonska a páteční zpráva o růstu nezaměstnanosti v USA na nový rekord. Podle analytiků zájem o nákup dolaru měli hlavně zahraniční investoři, kteří prodávali japonské akcie. Naopak dolar prodávali částečně japonské společnosti.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,2632 USD a k jenu oslabilo také o 0,2 procenta na 123,98 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil a činil 98,18 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK