Vláda schválila 2,6 miliardy z PGRLF pro zemědělce

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Vláda dnes schválila finanční pomoc ve výši 2,6 miliardy korun pro zemědělce postižené ekonomickou krizí z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Na tiskové konferenci po schůzi vlády to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Peníze mají podpořit provozní úvěry prvovýrobců i zpracovatelů.

Čtyři podpůrné programy, které materiál obsahuje, by podle Gandaloviče mohly být spuštěny už v dubnu. "Je to důkaz, že se snažíme zemědělcům pomoci stejně jako v jiných zemích EU," uvedl.

"Cílem programů je přispět k řešení přechodného nedostatku vlastních finančních zdrojů na provozní účely u zemědělských prvovýrobců, podnikatelů zabývajících se hospodařením v lese a u zpracovatelů zemědělských produktů za současné finanční a hospodářské krize," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Podpora se nebude vztahovat na úvěry určené na nákup pohonných hmot, mzdových nákladů a investic.

Poslanecká sněmovna koncem února schválila také návrh umožňující převod 1,3 miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu ČR na dorovnání části přímých plateb tuzemským zemědělcům. Souhlasila také s tím, aby Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) mohl ze svých peněz podporovat provozní úvěry farmářů, což má zmírnit dopady ekonomické krize na ně. Návrh nyní dostane k posouzení Senát a následně prezident.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK