Klaus v USA varoval před velkými vládními výdaji a regulací

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Prezident Václav Klaus v projevu na Columbijské univerzitě v New Yorku varoval, že rozsáhlé vládní výdaje a přísnější regulace prodlouží nynější ekonomickou recesi. Podle agentury Reuters vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby svými opatřeními proti finanční krizi neohrožoval tržní hospodářství.

Klaus uvedl, že neočekával, že se ještě někdy v životě setká s tak rozsáhlými intervencemi, k jakým nyní sahají vlády po celém světě. "Jsem proto přesvědčen, že bojovat za svobodu a volné trhy, čehož jsme si vždy vážili na této zemi (Spojených státech), zůstává úkolem dneška," řekl Klaus.

Český prezident doufá, že jeho nový americký protějšek Barack Obama ukáže "optimální směs kontinuity a diskontinuity" s politikou jeho předchůdce George Bushe. Doufá, že nástroje Obamovy politiky budou takové, aby neohrozily základní instituce tržního hospodářství.

Česká vláda podle Klause odolává trendu rozsáhlých státních výdajů s cílem podpořit hospodářský růst. Český prezident řekl, že nejlepší by nyní bylo "dočasně oslabit, ne-li zrušit" pravidla týkající se pracovní síly, životního prostředí nebo sociálních záležitostí.

Již v pátek na konferenci v Santa Barbaře se Klaus ohradil proti zásahům vlád v případě klimatických změn. Zopakoval také, že je třeba přísně oddělovat péči o životní prostředí od klimatického panikářství, které, jak uvedl, může vést k omezování svobody člověka a rozvoje společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK