Největší zisk měli loni farmáři Zlínska

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Větrný Jeníkov (Jihlavsko) 10. března (ČTK) - Zemědělcům se v minulém roce nejlépe dařilo na Zlínsku, Olomoucku a v Královéhradeckém kraji, kde na jednom hektaru zemědělské půdy vydělali mezi 4700 Kč až 4900 Kč. Naopak asi šestkrát nižší zisk měli farmáři v jižních Čechách a na Plzeňsku. Podle odhadu Zemědělského svazu ČR vytvořilo celé české zemědělství za rok 2008 hospodářský výsledek 8,4 miliardy Kč. Na zasedání svazu ve Větrném Jeníkově to řekl jeho předseda Miroslav Jirovský.

Český statistický úřad předpokládá za loňský rok zisk v zemědělství 9,7 miliardy Kč, což je skoro o 30 procent méně než v rekordním roce 2007, kdy farmáři vydělali 13,7 miliardy Kč. Zemědělský svaz svůj odhad opírá o šetření v 508 podnicích s 763.000 hektary zemědělské půdy.

K loňskému zisku podle Jirovského přispěly především vyšší dotace a příznivé farmářské ceny, které však vydržely jen v prvním pololetí. V posledních měsících se situace zásadně změnila kvůli hospodářské krizi. "Jejími dopady lze letos očekávat záporný výsledek hospodaření v zemědělství, a to i přes nárůst podpor a dotací," zdůraznil předseda. Dodal, že podle nynějších odhadů mohou tržby za zemědělské produkty za tento rok klesnout až o 13 miliard Kč.

Tyto negativní vlivy už poznamenaly ziskovost zemědělské výroby v roce 2008. Propad cen nejvíc poškodil kraje s velkým zastoupením živočišné výroby, například Vysočinu a jižní Čechy. Jihočeští farmáři podle odhadu svazu vydělali na jednom hektaru jen 746 Kč, což byla nejnižší částka v zemi. Podniky v Jihomoravském kraji zase doplatily na nepříznivé počasí.

Jirovský připomněl, že kritická je zejména situace producentů mléka, kteří kvůli propadu cen tratili jen za letošní první dva měsíce zhruba jednu miliardu Kč. Ztrátu za tento měsíc svaz odhaduje na více než 600 milionů Kč. Kvůli loňské vyšší sklizni také o polovinu klesly ceny obilovin na světových trzích. "Pozitivní je, že se obilí daří vyvážet," podotkl Jirovský. Od loňského července do prosince se export týkal zhruba 880.000 tun obilí, vozilo se hlavně do Německa a Polska.

Kvůli nízkému zpeněžení vepřového masa a potřebě velkých investic do chovů výrazně ubylo prasat. "ČR patří k zemím v EU, kde stavy klesaly nejrychleji," podotkl Jirovský.

K potížím českých zemědělců přispívá podle Jirovského nižší objem dotací a horší podmínky pro podnikání ve srovnání s původními zeměmi EU. Na nerovnoprávné postavení a na krizi v produkci mléka upozorní agrární organizace ve čtvrtek na demonstraci v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK