Europoslanci podpořili plán na podporu malých a středních podniků

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 10. března (zpravodajka ČTK) - Evropský parlament dnes podpořil plán, který má pomoci zlepšit situaci malých a středních podniků v Evropské unii. Ten v červnu navrhla Evropská komise jako kombinaci legislativních opatření, politických závazků a konkrétních praktických kroků. Poslanci se dnes vyjádřili pro to, aby byla tato zatím nelegislativní zpráva přehodnocena na právně závaznou.

Dokument, který nese název Výnos o malém a středním podnikání (A Small Business Act) pro Evropu, stanovuje deset zásad na podporu malých a středních firem v rámci společenství. Mezi jeho cíle patří zjednodušení přístupu těchto firem na vnitřní trh EU i na trhy třetích zemí, usnadnění přístupu ke kapitálu nebo inovacím a snížení administrativní zátěže. EU chce také prostřednictvím návrhu motivovat mladé lidi k podnikání a podporovat konkurenceschopnost firem.

EU již v prosinci schválila finanční injekcí ve výši zhruba 200 miliard eur (5,4 bilionu Kč) na podporu evropské ekonomiky, který počítá i s pomocí malým a středním podnikům. Evropská investiční banka (EIB) pro ně připravila půjčky ve výši 30 miliard eur (810 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK