Čekia: V daňovém ráji sídlí už 8990 vlastníků českých firem

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Již 8990 vlastníků českých společností sídlí na místech považovaných za takzvané daňové ráje. Představuje to takřka tři procenta všech firem působících v tuzemsku. Jen v loňském roce stoupl zájem o daňový ráj o devět procent, tedy o 740 firem. ČTK to dnes oznámila Česká kapitálová informační agentura (Čekia).

Zájem českých firem o přesun sídla do daňově výhodnějších míst pokračuje, přestože daňové zatížení v Česku klesá. Nejčastěji jde o společnosti, které podnikají v oblasti nemovitostí. K nejatraktivnějším patří Nizozemsko, Kypr, Lucembursko, Jersey, Kajmanské ostrovy, Panama nebo Seychely.

Dynamiku přesunů majitelů českých firem do daňových rájů v druhé polovině roku zbrzdila finanční krize. "Podnikatelé zřejmě začali mít jiné starosti než optimalizovat daňovou zátěž," uvedla analytička Čekie Petra Štěpánová.

Majitele společností nemusí vést k přesunu do zahraničí jen daňové důvody. "Nejde jen o nižší daně, ale také o skrytí vlastnictví a tím i ochranu majetku, stejně jako přívětivější podnikatelské prostředí, nebo možnost neposkytovat o svých firmách a financích prakticky žádné informace," dodala.

Navíc podle všeho jde jen o špičku ledovce, protože Čekia čerpá z veřejně dostupných zdrojů. Ty však nezahrnují firmy založené v daňových rájích fyzickými nebo i právnickými osobami, mnohdy pro účely fiktivního snižování daňového základu jiných, na první pohled nespřízněných firem, upozornila.

Přesun firem do zahraničí není podle analytičky zdaleka jen trendem v Česku. "Mezi společnostmi, které jsou ovládány z daňových rájů, často formálně, je řada zvučných jmen," uzavřela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK