Vondra: Prioritou v boji s krizí je obnovit poskytování úvěrů

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 11. března (zpravodajka ČTK) - Prioritou českého předsednictví unie v boji s finanční a hospodářskou krizi je snaha o obnovení poskytování úvěrů mezi bankami. V projevu o stanoviscích Česka jako předsedající země EU k nacházejícímu jarnímu summitu unie to před europoslanci řekl vicepremiér Alexandr Vondra. Opět také varoval před hospodářským ochranářstvím. Sedmadvacetičlenný blok podle něj může dopadům současné krize čelit jedině tím, že bude postupovat společně a koordinovaně za současného respektování platných pravidel.

Právě hospodářské těžkosti sedmadvacetičlenného bloku, dále energetická bezpečnost a boj proti klimatickým změnám jsou hlavními tématy summitu Evropské unie 19. a 20. března. Hospodářství Evropské unie by se podle prognózy Evropské komise z poloviny ledna mělo letos propadnout o 1,8 procenta. Unie už v prosinci schválila plán na obnovu evropského hospodářství, který počítá s postupným "napumpováním" 200 miliard euro do poškozené evropské ekonomiky. Nyní se jedná o jeho přesném "rozporcování".

"Naší hlavní prioritou je obnovení poskytování úvěrů. Musíme obzvlášť řešit závadná aktiva bank, protože ta je odrazují od opětovnému započetí půjčování," řekl evropským zákonodárcům Vondra. Podle něj je také zapotřebí zlepšit regulaci a dohled nad finančními institucemi v bloku. "To je jasná lekce z této krize," řekl Vondra, podle něhož celková pomoc na záchranu evropského hospodářství představuje 3,3 procenta HDP Evropské unie, tedy kolem půl bilionu eur.

Vondra dnes komentoval i fakt, že k realizaci plánů finanční a hospodářské obnovy mají jednotlivé členské státy k dispozici odlišný soubor nástrojů. Vondra však europoslance ujistil, že aktivity jednotlivých států Brusel zvládá koordinovat.

Podle vicepremiéra však unie musí dávat pozor, aby nezabředla do hospodářského ochranářství, které by mohlo zhatit současné snahy o obnovu ekonomiky. "Nebudeme chránit pracovní místa vytvářením bariér zahraniční konkurenci. Na svém zasedání před deseti dny šéfové států a vlád jasně sdělili, že musíme maximálně využívat jednotný trh jako motoru obnovy," řekl Vondra s odkazem na výsledky mimořádného summitu k hospodářské krizi. Ten se na podnět českého předsednictví konal 1. března v Bruselu. "Protekcionismus prostě není tou pravou odpovědí, jak čelit současné krizi. Je to právě naopak," dodal Vondra.

Obavy z toho, že by některé státy mohly v rámci přijímání balíčků pomoci svým ekonomikám přistoupit k ochranářských krokům, se objevily mimo jiné v souvislosti s plány Paříže na pomoc tamním automobilkám. Komise však na přelomu února a března členské státy ujistila, že plán Francie ochranářský není.

Do českého předsednictví unie se dnes ostře pustil šéf socialistické frakce Evropského parlamentu Martin Schulz. Ten zkritizoval především premiéra Mirka Topolánka za to, že chybí na zasedání europoslanců. Podle něj také členské státy pod vedení Česka nedělají dost pro boj s hospodářskou krizí.

Čechy naopak za "angažovanost" při předsednictví pochválil šéf Evropské komise José Barroso. Podle něj Česko "dokonale" spolupracuje s komisí, a to i ve snaze o obnovu evropské ekonomiky.

Vondra dnes europoslance ujistil, že na summitu EU budou lídři států a vlád EU jednat i o zajištění větší energetické bezpečnosti, boji proti klimatickým změnám či o projektu východního partnerství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK