CSM: Prodej aut v USA letos klesne pod deset milionů vozů

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 11. března (ČTK) - Prodej automobilů ve Spojených státech v letošním roce klesne o 26,5 procenta na 9,7 milionu vozů z loňských 13,2 milionu. Předpověděla to poradenská společnost CSM Worldwide. Zhoršila tak svou lednovou prognózu, která počítala s mírnějším poklesem na 10,7 milionu vozů.

Za poklesem poptávky by měla stát rostoucí nezaměstnanost a přetrvávající nejistota ohledně vyhlídek amerických automobilek. Výroba automobilů v Severní Americe letos podle CSM dosáhne pouze 8,1 milionu vozů. Bude tak téměř o polovinu nižší ve srovnání s maximem 15,1 milionu vozů z roku 2007, napsala agentura Reuters.

V únoru se prodej automobilů v USA podle údajů společnosti Autodata meziročně snížil o 41 procent na 688.909 vozů po lednovém propadu o 37 procent na 656.976 vozů.

Americké automobilky General Motors a Chrysler se dostaly na pokraj bankrotu a nyní bojují o získání dodatečné státní pomoci. GM již od vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů a nyní žádá dalších 16,6 miliardy. Chrysler dosud získal čtyři miliardy dolarů a chce dalších pět miliard.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK