Pražská burza dopoledne přidala další více než tři procenta

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Pražská burza dopoledne navázala na úterní výrazné oživení a v souladu se zahraničními burzami silně posílila. Hlavní index PX byl kolem 11:25 výše o 3,24 procenta na 681,6 bodu. K růstu trhu nejvíce přispěly akcie společností ČEZ, Erste Bank a Telefónica O2, vyplynulo z výsledků burzy.

Cena akcií energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, vzrostla o 4,6 procenta na 711,5 koruny. ČEZ oznámil podepsání smlouvy o koupi 76procentního podílu v jediném albánském distributorovi elektřiny OSSH s albánskou vládou. Firma KBC Securities snížila cílovou cenu akcií ČEZ o čtvrtinu na 956 korun na akcii, ale ponechala doporučení "koupit".

Cena akcií skupiny Erste, do které patří největší tuzemská banka Česká spořitelna, zpevnila o 6,6 procenta na 234,1 koruny. Erste získala více než tříprocentní podíl v bance Swedbank v důsledku restrukturalizace úvěru. Akcie operátora Telefónica O2 přidaly 3,2 procenta na 404,7 koruny.

Akcie amerických korporací v úterý zažily nejlepší letošní den. Hlavní akciový index Dow Jones vyskočil o 5,8 procenta na 6926,49 bodu, když mu výrazně pomohla příznivá zpráva o ziscích jinak problémové bankovní skupiny Citigroup. Japonské akcie následně posílily nejprudším tempem za šest týdnů. Přední evropské burzy dopoledne rostly zhruba o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK