Akcie automobilek Renault a Peugeot rostou díky spekulacím o fúzi

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. března (ČTK) - Akcie francouzských automobilek Renault a PSA Peugeot Citroën dnes posílily o více než osm procent díky spekulacím o fúzi těchto podniků. Podle analytiků je však takováto fúze nepravděpodobná, informovala agentura Reuters.

Podle analytika Stuarta Pearsona ze společnosti Credit Suisse podpořilo spekulace o spojení podniků oznámení automobilky PSA, že jmenovala ředitelem pro strategický a podnikatelský rozvoj Barnabyho Nobla. Ten dříve působil ve strojírenské firmě Alstom jako viceprezident pro fúze a akvizice.

Pearson však zdůraznil, že spojení francouzských automobilek je vysoce nepravděpodobné. "Byla by to velmi rychlá cesta k rušení pracovních míst ve Francii," upozornil. "Je tu celá řada příležitosti pro fúze a akvizice, jež by byly pro PSA smysluplnější," dodal.

Francie slíbila půjčit domácím automobilkám Renault a PSA Peugeot Citroën během pěti let šest miliard eur (přes 160 miliard Kč) výměnou za nepsaný příslib, že během trvání této půjčky nezavřou své francouzské závody.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK