Americké akcie se vrátily k poklesu

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování dalším růstem, a navázaly tak na příznivý vývoj z předchozích dnů. Růst ale dlouho nevydržel a ještě před polednem akcie už opět měly ztráty. Oslabily hlavně akcie bank s tím, jak investoři analyzují kroky americké centrální banky (Fed) zaplavit finanční systém novými penězi.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 7398 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 1,2 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 1,1 procenta na 785 bodů, index Nasdaq Composite oslabil o 0,7 procenta na 1481 bodů.

Fed ve středu po dvoudenní schůzce svého měnového výboru oznámil, že bude pokračovat v kvantitativním uvolňování měnové politiky, které spočívá v tom, že bude do ekonomiky pumpovat další sumy peněz. Nově bude odkupovat dlouhodobé státní dluhopisy, a to až do výše 300 miliard dolarů. Bude však pokračovat i v odkupech hypotečních cenných papírů.

Fed tak ekonomice poskytne další více než bilion dolarů. Přitom k odkupu dlouhodobých státních dluhopisů centrální banka podle agentury Reuters sáhne poprvé po zhruba 40 letech. Krok Fedu však způsobil masivní výprodej dolaru, zatímco zlato a ropa výrazně podražily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK