Loni se pojištěnost zvýšila o 0,2 procenta

16.04.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V loňském roce se pojištěnost v České republice zvýšila z 3,5 na 3,7 procenta. Celková pojištěnost  ukazuje vyspělost pojistného trhu.

Celková pojištěnost je poměr celkového předepsaného pojistného k hrubému domácímu produktu. Podíl vybraného pojistného životního pojištění k hrubému domácímu produktu vzrostl z 1,2 na 1,3 procenta.

I když se pojištěnost zvýšila oproti počátku devadesátých let na dvojnásobek, stále je oproti ostatním zemím nízká. V zemích EU činil tento parametr v průměru 8,8 procenta a v samotném životním 5,9 procenta (dle ČAP).

V roce 2001 vybrali pojišťovny na pojistném o 14 procent více než v roce 2000. Životní pojištění se tak meziročně zvýšilo téměř o čtvrtinu. Na tomto výsledku se nemalou měrou podílí i daňové zvýhodnění pro soukromé životní pojištění, které začalo platit od počátku roku 2001. A právě v životním pojištění se skrývá růstový potenciál pojistného trhu. 

Daňové zvýhodnění životního pojištění mohou využít nejen samotní klienti, pokud jejich smlouva splňuje podmínky dané zákonem, ale přispívat svým zaměstnancům na životní pojištění mohou i zaměstnavatelé, přičemž roční příspěvek do výše 8000 Kč na jednoho zaměstnance  si mohou uplatnit jako daňový náklad.

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ