Problémy s prací v cizině!

10.05.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Hodně lidí pracuje v cizině a v té době na důchod příliš nemyslí. Ale měli by. Pokud si totiž současně v České republice neplatí sociální připojištění, přijdou o část důchodu.

Hodně lidí pracuje v cizině a v té době na důchod příliš nemyslí. Ale měli by. Pokud si totiž současně v České republice neplatí sociální připojištění, přijdou o část důchodu. Do důchodu jim totiž bude započítán pouze výdělek, kdy si platili pojištění v České republice. Bude však vydělen počtem všech let, které odpracovali. Tedy peníze, které si vydělali v cizině se tam počítat nebudou. Odpracované roky v cizině však ano. Může se tedy stát, že výsledný důchodový výměr bude obsahovat částku na hranici životního minima, i když důchodce v cizině vydělával slušné peníze.
V současné době se sice stát snaží toto ustanovení alespoň zmírnit mezinárodními smlouvami o sociálním zabezpečení, ale i tak by si měli dát pracující v cizině pozor. Smlouvy byly zatím uzavřeny jen se 16 státy. A například s Německem tato smlouva ještě neplatí. Měla by začít platit až k 1. červenci letošního roku.
Podle těchto smluv se doba zaměstnání na území cizího státu ze základu pro výpočet důchodu vylučuje nebo se v zahraničí vydělaná částka přepočte na koruny. Proto se předem informujte, zda má stát s příslušnou zemí smlouvu uzavřenou. Pokud ne plaťte si sociální připojištění i v České republice.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY