Jak funguje daňová úspora?

23.05.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Chcete si uzavřít penzijní připojištění? K čemu je to vlastně dobré kromě toho, že si spoříte na penzi? Víte, že tak ušetříte i na daních?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti radí poradci ze společnosti FiM - finanční marketing.

Dotaz jednoho čtenáře:

"Mám již uzavřeno penzijní připojištění na 200 Kč měsíčně. Čistý příjem je proměnlivý, kolem 10.000 korun čistého, věk 30 let. Když zvýším příspěvky na 1500 Kč/měsíčně = 18000 Kč/ročně, můžu odečíst 12000 Kč/ročně ze základu daně. Znamená to tedy, že zaplatím jen 6000 Kč/ročně (=500 Kč/měsíčně)? Ptám se, protože platit 18000 Kč/ročně by na mě bylo moc, ale těch 6000 Kč/ročně navíc z vlastní kapsy bych utáhnul, když vím že se mi to v penzi bohatě vrátí?"


Odpověď na dotaz:

"Váš výpočet je mylný. To že si klient může od základu daně odečíst částku převyšující 500 Kč/měsíčně (maximálně 1000,-/měsíčně) jako příspěvek na penzijní připojištění neznamená že mu nejde fyzicky "z jeho kapsy". Znamená to, že o tuto částku si sníží základ pro výpočet daně. Je to tedy daňově odpočitatelná položka. Např. při daňové sazbě 12% se Vám při odpočitatelné částce 1000 Kč sníží daň o 120 Kč měsíčně." 

Tak tolik ke konkrétnímu dotazu čtenáře odpověděl náš poradce. Zajímá-li Vás jak obecně funguje daňová úspora, když si platíte penzijní připojištění, podívejte se na naše stránky, které se věnují tomuto tématu.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY