Dostanu zpět svoje peníze, když předčasně vypovím smlouvu?

06.06.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Chcete vypovědět smlouvu o penzijním připojištěním, ale nevíte jak to probíhá? Jaké jsou sankce za předčasnou výpověď? Kdy nejdříve můžete smlouvu vypovědět?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti radí poradci ze společnosti FiM - finanční marketing.

Dotaz jednoho čtenáře:

"Zajímalo by mě, jestli je penzijními fondy garantována výše výnosů a v jaké výši. Pokud klient předčasně vypoví smlouvu o PP, dostane zpět své peníze a podíly? A dostane státní příspěvek? Děkuji."


Odpověď na dotaz:

"Každý PF garantuje jinou výši zhodnocení. V případě výpovědi smlouvy penzijního připojištění, klient dostává zpět své vložené prostředky a výnosy z nich, ale státní příspěvky vrací."

Tak tolik ke konkrétnímu dotazu čtenáře odpověděl náš poradce. Pozor však na několik věcí! Výpověď smlouvy o penzijním připojištění můžete podat kdykoliv musí však být písemná. Začíná však platit až následující měsíc od doručení a má výpovědní dobu 2 měsíce. Pokud dáte výpověď smlouvy o PP, tak můžete být vyplaceni pouze jediným způsobem a to je odbytné.

Zde však podle zákona platí určitá pravidla. Obytné může být vyplaceno účastníkovi, který platil příspěvky alespoň 12 měsíců nebo mu penzijní připojištění trvalo 12 měsíců. Pokud Vám tedy penzijní připojištění trvalo již nejméně 1 rok a vy ho vypovíte, tak potom Vám budou vyplaceny vaše vklady a výnosy z vkladů.

Když však penzijní připojištění trvalo méně než 12 měsíců, tak nemáte nárok na výplatu žádné dávky a nedostanete nic. Určitě se tedy s výpovědí vyplatí počkat alespoň těch 12 měsíců od vzniku penzijního připojištění.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY