Jak ovlivní předčasná výpověď smlouvy výši odbytného?

21.06.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V dřívější době bylo běžné, že smlouvy na životní pojištění byly uzavírány na pět či deset let. V současné době se trend mění a životní pojištění se uzavírá na řadu let do vysokého věku.

Výhodou uzavření životního pojištění v nižším věku je jeho nižší cena. Proto je lepší uzavřít si  životní pojištění na více let, než třeba jen na 5 nebo 10 let a potom po jeho skončení uzavírat nové, které může být i dvakrát tak drahé. Na tomto trendu uzavírat pojištění na delší dobu se  bezesporu podepsala i ta skutečnost, že pokud je smlouva o životním pojištění uzavřena minimálně do 60 let věku klienta, může si klient odečíst část zaplaceného pojistného od základu daně z příjmů.

A nyní již k dotazu položenému na poradna.finance.cz:
"Uzavřel jsem kapitálové životní pojištění na 32 let, tj. do 70 let věku. Mohu smlouvu vypovědět např. v 60 letech a jaký to bude mít dopad na odbytné?"

Na dotaz odpověděl poradce společnosti FiM - Finanční marketing:
"Je těžké odpovídat bez znalosti přesného typu pojistné smlouvy. Ale obecně se dá odpovědět, že se Vaše smlouva dá vypovědět. Výši odbytného nelze stanovit  ze stejného důvodu - opět je třeba znát typ smlouvy a výše pojistných částek u sjednaných rizik. Také velmi záleží po jaké době pojištění smlouvu vypovíte. Platí: Čím déle bude pojistná smlouva platná, tím více na ní budete mít uspořeno."

Tolik odpověď k tomuto obecnému dotazu. S tím, že jsou smlouvy uzavírány do vysokého věku a na dlouhou dobu, se asi i zvýší počet výpovědí než tomu bylo u smluv životního pojištění na zmíněných pět nebo deset let.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ