Můžu si odepisovat manželčino penzijní připojištění?

27.06.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jeden z manželů nepracuje a oba si chtějí uzavřít penzijní připojištění. Chtějí využít obou podpor státu, tj. snížení daňového základu a příspěvek od státu. Lze tedy penzijní připojištění odepsat u někoho jiného?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti radí poradci ze společnosti FiM - finanční marketing.

Dotaz jednoho čtenáře:

"Vážený pane, chystáme se s manželkou uzavřít smlouvy o penzijním připojištění. Je mi 33 let a manželce 30 let. Manželka není zaměstnaná, takže nemůže uplatňovat odpočet pro snížení základu pro výpočet daně z příjmu. Mohu tento odpočet uplatnit za ni? Mohu na začátku složit jednorázovou částku, abych mohl uplatnit maximální odpočet pro letošní rok? Děkuji."


Odpověď na dotaz:

"Vážený pane každý člověk si může odpisovat svoje penzijní připojištění ze svého daňového základu. Nelze tedy, odpisovat penzijní připojištění Vaší paní na Vaše daňové přiznání. Současné daňové zákony umožňují složit, jak říkáte, celou částku na letošní rok na začátku a udělat max. odpočet za tento rok."

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY