Jak vybírat z nabídky penzijních fondů?

02.07.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Proč opatrně vybírat penzijní fond? Důležitá je totiž jedna věc, penzijní připojištění totiž není nijak pojištěno ani garantováno odškodnění od státu.

Proč opatrně vybírat penzijní fond? Důležitá je totiž jedna věc, penzijní připojištění totiž není nijak pojištěno ani garantováno odškodnění od státu. V současnosti je sice situace lepší než před několika lety, za většinou penzijních fondů stojí renomované zahraniční fondy či banky. Ale přece jen se říká: "Dvakrát měř, jednou řež."

Na začátku bylo na trhu 44 penzijních fondů a v současnosti jich je pouze 14. Zbytek z části zkrachoval a z části se spojil s jinými penzijními fondy. Rada o výběru je tedy jistě na místě, i když podle Ministerstva financí se dnes již klienti o své peníze nemusejí  bát. Naposledy zkrachoval penzijní fond Viva, to bylo v roce 2000. Odborníci si myslí, že stávající počet fondů je již stabilní, ale ještě úplně nevylučují případné spojování fondů. Například Vojenský otevřený penzijní fond a Winterthur penzijní fond mají stejného vlastníka, dá se tedy očekávat jejich spojení.

Při výběru fodnu tedy zvažte několik kritérií:
Jméno fondu a vlastníka - je důležité, ale vybírat jen podle něj není úplně dobré..
Velikost fondu - za největšími fondy většinou stojí silní zahraniční investoři.
Zhodnocení prostředků - tuto informaci berte s rezervou, nikdo Vám totiž nezaručí, že zhodnocení bude v dalším roce stejně vysoké nebo lepší. Zhodnocení spíše obecně rok od roku o něco klesá.
Hospodaření fondu - zde je důležité, jaké má fond provozní náklady. Vysoké provozní náklady oproti ostatním fondům svědčí o málo efektivním hospodaření.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY