Jak je to s úvěrovými registry v zahraniční?

04.07.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Úvěrový registr je standardním nástrojem v bankovnictví a finančnictví zemí EU a světa. Poskytování úvěrových referencí je běžnou službou, kterou dnes nabízejí registru úvěrových informací v mnoha zemích.

Úvěrový registr je standardním nástrojem v bankovnictví a finančnictví zemí EU a světa. Poskytování úvěrových referencí je běžnou službou, kterou dnes nabízejí registru úvěrových informací v mnoha zemích. Spočívá ve shromažďování, zpracovávání a ukládání úvěrových informací a v jejich sdílení s uživateli registru formou úvěrové zprávy.

Subjektů zabývajících se poskytováním informací je celá řada a vzájemně se střetávají v konkurenčním prostředí, které je většinou vymezeno možnostmi stanovenými zákonem a zájmem jednotlivých potenciálních zákazníků.

Uživateli registru jsou organizace, které poskytují či spravují finanční a obchodní úvěry (tzv. úvěrující subjekty - věřitelé). Patří mezi ně zejména banky, leasingové společnosti, společnosti zabývající se splátkovým prodejem, telekomunikační společnosti, poskytovatelé platebních a kreditních karet, rozvodné společnosti, společnosti zabývající se velkoobchodem apod.

V celé řadě zemí koexistují oba dva základní druhy bankovních registrů:
a) Registr založený a provozovaný centrální bankou, jakožto regulátorem bankovního trhu dané země.
b) Komerční úvěrový registr založený společně bankami a spoluprovozovaný specializovanou společností, která dodává nejčastěji informační systém pro výsledné zpracování.

Každá země má však svoje specifika a nedá se říci, že by jednotlivé informační systémy úvěrových registrů, podmínky přístupu či struktura vyměňovaných informací byly v některých dvou státech naprosto shodné.

Celosvětově se k největším provozovatelům komerčních úvěrových registrů řadí společnosti Equifax, Experian a Trans Union, které soustřeďují neuvěřitelně rozsáhlé databáze informací o klientech věřitelských subjektů finančního i nefinančního sektoru. Např. Trans Union má ve svém registru informace o 240 milionech subjektů. Protože o každém subjektu je v registru v průměru 8 záznamů, nachází se v databázi přibližně 1,7 mld. záznamů.

Ve většině zemí existuje jeden hlavní komerční úvěrový registr, který má dominantní pozici na trhu. Většina názvů těchto subjektů není mezinárodně známa a taktéž v každé jednotlivé zemi málokdo z laické veřejnosti ví, jaký název nese subjekt, který spravuje úvěrový registr.

V evropském i světovém kontextu je tato služba považována výhradně za "back-office operation" služby v zázemí finančních i nefinančních věřitelských subjektů. Samozřejmě, že některé subjekty mají část svých aktivit směřovány pro široké použití, a pak jsou díky své marketingové aktivitě více známy.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ