Průmyslová produkce v květnu klesla o 21,7 pct

30.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Průmyslová produkce v České republice v květnu meziročně klesla o 21,7 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu, které předcházejí standardním měsíčním výsledkům. V dubnu průmyslová výroba meziročně klesla o 22,1 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 23,2 procenta a tržby z přímého vývozu se snížily o 23,4 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 27,6 procenta, z toho zakázky ze zahraničí poklesly o 26,7 procenta.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci se evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o 12,5 procenta; průměrná mzda v těchto podnicích vzrostla o 1,6 procenta.

Podle údajů ČSÚ výše uvedené meziroční změny nezahrnují očištění od počtu pracovních dnů. "Letošní květen měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den méně. Odhadujeme, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 19,8 procenta," dodal ČSÚ.

Výsledky byly zpracovány na základě údajů z pravidelného měsíčního šetření pořízených a zpracovaných k 25. červnu. V tomto termínu předložilo výkaz 72 procent podniků, které mají zpravodajskou povinnost. Jejich podíl na celkových tržbách činil 81 procent. Průběžné výsledky, jež ČSÚ zveřejnil dnes, se proto mohou lišit od údajů, které budou zpřesněny a zveřejněny 13. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK