Koruna dopoledne posílila na 25,88 Kč/EUR a 18,35 Kč/USD

30.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Česká měna dopoledne posílila k euru i dolaru. Krátce po 10:30 se koruna obchodovala ve srovnání s pondělním závěrem vůči euru i dolaru o 15 haléřů silnější na 25,88 Kč/EUR a 18,35 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka ani další výrazný propad domácího průmyslu korunu o zisky nepřipravil. "Předběžná čísla za květen přitom radostná nejsou, když znovu výrazně propadla nejen průmyslová výroba, ale i nové zakázky," doplnil Vlk.

Podle dnes zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu letos v květnu průmyslová produkce v České republice meziročně klesla o 21,7 procenta.

Do regionu podle Vlka přineslo růst Maďarsko, když tamní menšinová vláda dokázala prosadit reformu daní, která sníží daňové zatížení práce a těžiště přesune k nepřímým daním. "Především ale přijetí zákona znamená přežití současné vlády, snížení pravděpodobnosti předčasných voleb a také splnění jedné z podmínek MMF, na kterých záleží poskytnutí dalších peněz," dodal Vlk s tím, že trhy proto tuto záležitost přijaly pozitivně a výsledkem je posílení nejen maďarského forintu, ale i české koruny a polského zlotého.

Americký dolar vůči euru oslabuje. Podle Vlka dolaru uškodila chuť investorů na rizikovější aktiva. Krátce po 10:30 se dolar vůči euru obchodoval na 1,4090 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK